Preskočiť na obsah

Intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy

Pokiaľ enzým laktáza v ľudskom tele chýba alebo je jeho produkcia nedostatočná, dochádza k intolerancii laktózy, ktorá je bežným problémom nielen u dospelých, ale aj u detí. U detí býva intolerancia laktózy obyčajne len dočasná, vzhľadom na nedostatočnú produkciu laktázy počas prvých pár mesiacov života. Intolerancia laktózy pod vplyvom existujúcich baktérií v črevách spúšťa proces kvasenia, čo vedie k produkcii plynov a následne k zvýšenému nadúvaniu, zväčšenému a tvrdšiemu bruchu. Tento prebytok fermentačnej aktivity môže spôsobiť poruchy peristaltických pohybov čreva, čo spôsobuje, že jedinec trpí kŕčmi. Tlak vytvorený laktózou a kyselinou mliečnou spôsobí reflux, čo má za následok nadúvanie brucha a hnačku. V črevách zmeny osmotického tlaku spôsobia stratu vody, a pokiaľ nie je táto doplnená, môže to viesť až k dehydratácii jedinca.

LAKTÓZA

Hlavným cukrom každého mlieka je laktóza, ktorá sa skladá z dvoch molekúl: glukózy a galaktózy.

Na to, aby tieto molekuly mohli byť črevami vstrebané, je potrebné, aby boli oddelené (hydrolyzované), čo zabezpečuje enzým známy ako laktáza.

RIEŠENIE

Laktózovú intoleranciu nemôžeme považovať za ochorenie, ale jej prítomnosť spôsobuje pacientom ťažkosti, ktoré je možné ovplyvniť jednoduchým diétnym opatrením.

Zameriavame sa na štyri oblasti:


a) zníženie príjmu laktózy,
b) náhrada alternatívnymi zdrojmi pri zachovaní dostatočného príjmu energie a bielkovín,
c) substitúcia enzýmov,
d) dostatočný prísun vápnika a vitamínu D.

ENZÝM LAKTÁZA

Vysokoaktívny enzým laktáza sa získava z huby Aspergillus oryzae, ktorá je stabilným a biologicky aktívnym zdrojom laktázy a je stabilná aj v pH žalúdočnej kyseliny.

Enzým laktáza je prírodný enzým, ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Tento enzým pomáha tráviť laktózu a to tým, že ju hydrolyzuje – štiepi na 2 jednoduché sacharidy – glukózu a galaktózu, ktoré sú na rozdiel od zloženého cukru – laktózy, priamo stráviteľné. Tieto sacharidy sú potom v črevách ľahko stráviteľné. Nestrávená laktóza, ktorá prechádza črevami, spôsobuje už spomínané nadúvanie, plynatosť, kŕče v bruchu, hnačku. Pridanie enzýmu laktáza do mlieka či dojčenskej výživy a tekutej stravy pomáha však týmto symptómom predchádzať.

A) VRODENÁ LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA:

Tento typ laktózovej intolerancie, tzv. vrodená alaktázia, je veľmi vzácny. Na celom svete je známych približne 40 prípadov. Vrodená forma laktózovej intolerancie je autozomálne recesívna porucha s málo známymi molekulárnymi podkladmi.

B) PRIMÁRNY TYP LAKTÓZOVEJ INTOLERANCIE:

Je najčastejším a vlastne prirodzeným typom nedostatku laktázy. Súvisí s koncom obdobia laktózovej tolerancie. Rôzna miera deficitu laktázy je popisovaná u väčšiny svetovej populácie. Tento prirodzený geneticky naprogramovaný pokles množstva laktázy o viac ako 90 % začína už od druhého roku života. Prvé príznaky sa nemusia prejaviť v detstve, ale až v dospelosti. Aj vďaka tomu môže byť na základe odlišných aj nešpecifických príznakov v niektorých prípadoch diagnóza laktózovej intolerancie nerozpoznaná.
Výskyt laktózovej intolerancie je vo svete rôzny, dôvod je podkladom mnohých hypotéz. Základom všetkých je však zrejme existencia tzv. variantného génu, ktorý spôsobuje zníženie produkcie laktázy v tenkom čreve. Prítomnosť tohto génu bola objavená najskôr u Fínov, ten istý gén bol následne zistený aj u osôb z Nemecka, Francúzska či USA. Táto skutočnosť vyvolala vznik hypotézy, podľa ktorej tento „variantný gén“ zistený u pacientov je vlastne pôvodná forma génu, zatiaľ čo u laktózo- tolerantných osôb sa vyskytuje génová mutácia.

C) SEKUNDÁRNY TYP LAKTÓZOVEJ INTOLERANCIE

Vzniká v súvislosti s ochorením zažívacieho traktu, ktoré ničí kefovým lemom alebo urýchľuje pasáž zažívacím traktom. Ide obvykle o prechodnú formu.
Objavuje sa v dôsledku poškodenia epitelu tenkého čreva po užití niektorých liekov, ožarovaní, pri tropickej a celiakálnej sprue, Crohnovej chorobe, pri parazitárnych ochoreniach, po chirurgickom zákroku na zažívacom trakte, infekcii a pod.