baner web coliprev cervena.jpgbaner web coliprev zelena.jpg

LAKTÓZA

Hlavným cukrom každého mlieka je laktóza, ktorá sa skladá z dvoch molekúl: glukózy a galaktózy. Na to, aby tieto molekuly mohli byť črevami vstrebané, je potrebné, aby boli oddelené (hydrolyzované), čo zabezpečuje enzým známy ako laktáza.

INTOLERANCIA LAKTÓZY

Ak enzým laktáza v ľudskom tele chýba alebo je jeho produkcia nedostatočná, dochádza ku intolerancii laktózy, ktorá je bežným problémom nielen u dospelých ale aj detí. U detí býva intolerancia laktózy zvyčajne len dočasná, vzhľadom k nedostatočnej produkcii laktázy počas prvých pár mesiacov života. Intolerancia laktózy pod vplyvom existujúcich baktérií v črevách spúšťa proces kvasenia, čo vedie k produkcii plynov a následne k zvýšenému nadúvaniu, zväčšeniu a stvrdnutiu bruška. Tento prebytok fermentačnej aktivity môže spôsobiť poruchy peristaltických pohybov čreva, čo spôsobuje, že dieťa trpí kŕčmi. Tlak vytvorený laktózou a kyselinou mliečnou spôsobí reflux, čo má za následok nadúvanie bruška a hnačku. V črevách zmeny osmotického tlaku spôsobia stratu vody a ak nie je doplnená a nahradená, môže to viesť až ku dehydratácii dieťaťa.

RIEŠENIE

Dojčiace mamičky by mali eliminovať alebo dokonca vylúčiť zo svojho jedálnička potraviny, ktoré môžu koliku vyvolať alebo zhoršiť, ako sú napr. napr.: karfiol, brokolica, ružičkový kel, uhorky, cibuľa, paprika, káva a príliš korenené jedlá. Zároveň prostredie, v ktorom mamička kojí, by malo byť vždy pokojné a príjemné.

Ak je však detská kolika spôsobená nízkou produkciou laktázy, diskomfort dieťaťa výrazne ustane alebo skončí po pridaní enzýmu laktáza, obsiahnutého napr. aj vo výživovom doplnku ColiPrev®,do mlieka, tekutej dojčenskej stravy alebo dojčaťu priamo do úst.

ENZÝM LAKTÁZA

Vysokoaktívny enzým laktáza sa získava z huby Aspergillus oryzae, ktorá je stabilným a biologicky aktívnym zdrojom laktázy a je stabilný aj v pH žalúdočnej kyseliny.

Enzým laktáza je prírodný enzým, ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Tento enzým pomáha tráviť laktózu, a to tým, že ju hydrolyzuje – štiepi na 2 jednoduché sacharidy – glukózu a galaktózu, ktoré sú na rozdiel od zloženého cukru - laktózy priamo stráviteľné. Tieto sacharidy sú potom v črevách ľahko vstrebané. Keďže mlieko tvorí základnú súčasť dojčenskej stravy a mnohé dojčatá prechodne trpia nedostatočnou produkciou enzýmu laktáza, dochádza práve ku spomínanej intolerancii laktózy, ktorá sa spája s detskou kolikou. Nestrávená laktóza, ktorá prechádza črevami, spôsobuje už spomínané nadúvanie, plynatosť, kŕče v brušku, hnačku. Pridanie enzýmu laktáza do mlieka či dojčenskej stravy pomáha však týmto symptómom predchádzať.

Používanie enzýmu laktáza, je podporené niekoľkými klinickými štúdiami, ktoré taktiež posudzujú prechodný nedostatok laktázy ako možnú príčinu detskej koliky, nakoľko vedie k neschopnosti dieťaťa tráviť laktózu.

Joomla templates by a4joomla